Zo stel je jouw windsurfuitrusting samen

Nederlanders zijn van nature echte watermensen. Noem een watersport en wij zijn er goed in. Dat is ook niet zo raar, we zijn voor een groot deel omsingeld door water. Ook het gunstige klimaat met daarbij voldoende wind zorgt ervoor dat we in Nederland goed verschillende watersporten uitkunnen voeren. Populaire watersporten zijn roeien, zeilen en surfen. Doordat het in Nederland vaak waait, zijn de Nederlandse wateren ideaal voor actieve watersporten als wind- en kitesurfen. Ben jij ook een fanatieke watersporter en wil je beginnen met windsurfen? Om de sport goed te kunnen beoefenen is de juiste uitrusting belangrijk. Wat je nodig hebt voor windsurfen? Je leest het hier.

Windsurfboard

Iets wat onmisbaar is voor je windsurfuitrusting is een windsurfboard. Want zonder windsurfboard kan je uiteraard niet windsurfen. Een windsurfboard is in verschillende formaten te verkrijgen. Welk formaat board het best bij jou past, hangt af van je ervaring en postuur. Iemand met veel ervaring kan een beter met een smaller board dan een beginner. Met een compacter en lichter board ben je een stuk behendiger.

Zeil, mast en giek

Naast een windsurfboard mag een zeil, mast en giek uiteraard ook niet ontbreken. Met een surfboard kom je door wind vooruit. Om wind te kunnen vangen heb je een zeil nodig. Bij windsurfen zit een windsurfzeil met een mast vast aan een het board. Bij wingsurfen heb je geen mast. Je houdt het zeil dan de gehele tijd recht voor je in de lucht. Een giek is een horizontale buis waarmee je kunt sturen. Hierdoor is het mogelijk om verschillende richtingen op te surfen.

Wetsuit

Hoewel de Nederlandse wateren ideaal voor windsurfen zijn, zijn de temperaturen vaak niet zo ideaal. Zo is het watertemperatuur vaak niet warmer dan 15 graden. Om niet onderkoeld te raken, is het belangrijk om bij het windsurfen een wetsuit te dragen. Ook beschermt een wetsuit bij mooi weer tegen verbranding. Je hebt daarbij speciale wetsuits voor heren en dames.

Windsurf accessoires

Naast bovenstaande uitrusting zijn er nog een aantal windsurf accessoires te verkrijgen om je windsufuitrusting mee uit te breiden. Zo kan je bijvoorbeeld een speciale vin onder je board plaatsen voor nog betere prestaties.

Leren windsurfen

Wanneer je voor het eerst gaat windsurfen kan je dit het best doen op rustig water. Door harde wind kan het water onstuimig zijn. Voor een beginner niet altijd even ideaal. Wanneer je nog geen ervaring hebt met windsurfen is het raadzaam om windsurflessen te volgen om zo de basis onder knie te krijgen.